Remarc în ultimul timp la cei cu care dezvolt teme de discuții că teama de a depăși limita de confort este la fel de mare ca tendința de a nu-și asuma decât acele acțiuni care nu comportă deloc riscuri. În aceste condiții, dacă Alexandru cel Mare ar fi trăit în ziua de azi, nu ar fi avut o oștire atât de vitează și nici nu ar fi cucerit mari teritorii.

Pe de altă parte, există și oameni cu adevărat preocupați de propria evoluție profesională. Ei bine, aceștia duc mare lipsă de modele sănătoase, de oameni care au promovat prin propriile eforturi, prin fair play, muncă și profesionalism. Da, există astfel de oameni, și din cei care aspiră, și din cei care pot servi drept model, iar companiile serioase apreciază și promovează acești oameni. Pentru că ei, prin abnegația și calitățile lor, pot oferi companiei forța de a evolua.

Deci, cum să procedezi dacă vrei să fii apreciat, dacă vrei să fii avansat și, într-un cuvânt, dacă vrei să-ți construiești cu adevărat o carieră și să accezi în ierarhie?

Parafrazându-l pe John Fitzgerald Kennedy, nu te întreba ce poate face compania pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru companie. Și aceasta nu din spirit de sacrificiu, ci pentru că evoluează cei care nu doar excelează în activitatea zilnică, ci aceia care aduc plusvaloare, care aduc ceva bun organizației. Fiecare poate veni cu un plus personal, mixul de educație și experiență te face unic. Trebuie să descoperi acel ceva pe care îl poți aduce și să te implici.

Învață să nu gândești pentru jobul în care ești, ci pentru cel unde vrei să fii. Cu alte cuvinte, încearcă să-ți dezvolți o gândire strategică, să vezi pasul ce urmează activității tale și să anticipezi care este etapa următoare. În acest fel, munca ta se va desfășura în circuitul companiei și îl va susține și îl va facilita. Amintește-ți că temeinicia unui profesionist nu stă în abilitatea cu care elaborează prezentări de rutină și nici în iscusința cu care face copy – paste, ci în felul în care acesta se concentrează pe experimentare de situații probabile și mai puțin probabile, pe trasare de planuri B și C, nu doar A. Vino cu idei! De exemplu, la fiecare 20 ale lunii să facem un status pentru cât s-a realizat versus cât aveam de realizat, astfel încât la final de lună să implementăm campania cu lichidarea de stoc pe produsele greu vandabile și să ne atingem astfel obiectivul. 

Mă opresc și amintesc ceva care ar trebui să fie de la sine înțeles pentru un om care vrea să evolueze profesional: etica muncii. În primul rând trebuie să te întrebi dacă tu ești mulțumit cu ce ai lucrat azi și dacă ai fi putut face mai bine.

Calitatea muncii tale versus rutina zilnică. Autoaprecierea profesională

Să începem cu lucrurile simple. Ai un job, asta înseamnă o fișă de lucru și anumite misiuni pe care trebuie să le îndeplinești zilnic. Din când în când mai primești o temă în plus de la șeful tău direct sau preiei sarcinile colegului când pleacă în concediu. Teoretic, pare perfect.

Și acum vine întrebarea: atât timp cât faci exact ceea ce este menționat în fișa postului și nu arăți interes să descoperi mai mult, să faci și alte lucruri care ar conta pentru toată echipa, să încerci să depășești rutina zilnică, atunci de ce ai fi promovat? Știi ce se spune despre tine? „Își face treaba. Este OK.” Asta înseamnă că cei de la HR pot fi satisfăcuți că au găsit omul potrivit la locul potrivit. Cu alte cuvinte, poți ieși la pensie de pe acel scaun.

Dar este mult mai bine să se spună: „Este perfecționist(ă), tenace, are abilități de lider, vrea mereu mai multe proiecte și mai diverse, vine cu idei noi și cu soluții foarte potrivite”. Îți propun să facem împreună o simulare: gândește-te cum este influențată activitatea companiei dacă tu pleci în delegație. Cât de mult contează implicarea ta în proiecte. Pe cine preferă majoritatea clienților. Cine negociază cel mai mult în favoarea companiei. Dacă în timpul delegației, nu se produc nu un tsunami, dar măcar niște unde, atunci nu ești pe un drum ascendent. Dacă vrei să te remarci, trebuie să depășești zona de confort. Nu ești sigur că ideea pe care o ai e bună? Nu vei afla niciodată fără să încerci. Câteodată și încercările nereușite sunt importante pentru că sesizează palierului superior existența unei probleme, iar ideea poate fi perfecționată.

Aprecierea raportării bilaterale. Ce se vede mai sus

În continuare, o să-ți prezint niște exemple de „Așa nu”: 

1. Am observat de foarte multe ori că mulți nu vin să ceară lucruri de făcut, ci așteaptă să li se dea. De câte ori nu ați auzit răspunsuri de genul: „aștept să îmi răspundă”, „aștept să îmi zică”, „am trimis mail la X și nu mi-a răspuns” ș.a.m.d. Dragul meu, „Aștept să…”nu denotă o activitate, ci o stare. Este un răspuns pe care niciun șef nu vrea să-l audă  de la membrii echipei sale. Și dacă șeful este cel care propune măririle salariale și viitoarele promovări, nu acesta este efectul pe care îl cauți. Ce este de făcut în această situație? Poți răspunde altfel: „Am trimis chiar azi dimineață toate datele contractuale clientului X și mi-a garantat că vom primi răspunsul până mâine la prânz, dacă nu, voi insista cu un telefon ca să ne răspundă.” Și poți completa, odată dialogul deschis: „M-am gândit că aș putea să aduc câteva îmbunătățiri planului de vânzări pentru produsul Z și să fac o schiță de campanie de promovare pentru el. Din analizele noastre, reiese că suntem sub plan cu 20% și mă gândeam că o astfel de campanie ne-ar ajuta să recuperăm mai rapid câteva procente”. Sună cu totul altfel? Tu ai aprecia un astfel de răspuns? Eu da. Ar face el diferența? Te las pe tine să-ți răspunzi.

Ca regulă generală, fii ce vrei să fii și adoptă atitudinea eroului, că victime avem destule.

2. Nu te plânge că nu ești remarcat, că faci prea multe și nu ți se recunosc meritele, că doar tu ai lucrat la proiectul X și cutărică a cules laudele, că nu e drept ce ți s-a spus etc.

3. Niciodată, dar niciodată „nu plasa pisica”. Pentru că acest lucru sigur nu va trece neremarcat! Dacă vrei să fii sus, aceasta înseamnă în primul rând mai multe responsabilități. Dacă recurgi la această soluție, de neasumare și de transfer al problemei asupra altcuiva, atunci înseamnă că nu ești pregătit să fii mai sus decât ești.

4. Dacă proiectele tale sunt impecabile, munca ta fără cusur, iar ideile depășesc mica sferă a fișei postului, aprecierile nu se lasă așteptate. Cu toate acestea, un erou este aplaudat de public, nu se bate singur cu pumnii în piept ca să fie remarcat. La evaluări (formale și informale) prezintă-ți munca în mod corect, atât față de tine, cât și față de companie. Prezintă-ți aportul fără falsă modestie, dar dând credit celorlalți când e cazul, și, mai ales, fără să fii bombastic.

Iar dacă vei fi ocupat și preocupat cu toate cele descrise mai sus, nici nu trebuie să te mai gândești la întrebările de la care am pornit această dezbatere. Cu siguranță se vor gândi alții pentru tine. 🙂