Dacă cineva m-ar întreba cine a fost un mare vizionar în opinia mea, aș răspunde fără să clipesc: Brâncuși. De ce el? Coloana Infinitului m-a fascinat mereu prin transparența mesajului și tenacitatea pe care o sugerează. Forma ei amintește un drum deloc ușor, dar continuu, către ceva măreț. Cred că este cea mai clară transpunere în operă a dictonului său celebru, prin care ne îndeamnă să urcăm cât mai sus dacă vrem să vedem cât mai departe.

Eu cred că acesta trebuie să fie și îndemnul profesionistului de carieră, crezul său. Un profesionist are două misiuni, ambele la fel de importante: să vrea să facă și, totodată, dacă face, să țintească spre progres prin atingerea graduală a fiecărui prag care îl consolidează. Pentru că impulsul spre mai sus trebuie să fie dublat de creșterea organică și maturizarea solidă, cele două direcții de bază ale evoluției noastre. O să subliniez, acum și altă dată, convingerea mea că lucrurile cu adevărat durabile se construiesc în timp, cu răbdare, prin perseverență.

Mă bucur să văd destul de des proaspăt absolvenți entuziaști, talentați și cu vocație de viitori lideri, care abia așteaptă să arate lumii întregi că munții pot fi clintiți și că a sosit momentul schimbării în bine. Dar pasiunea nu este de ajuns. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte și doar învățând continuu și trecând peste obstacole pot ajunge la nivelul la care lumea într-adevăr poate fi mai bună datorită lor. Prin „lume” mă refer la mediul din care ei fac parte, dar aceasta nu exclude o influență pozitivă de mai mare amploare, asupra domeniului de activitate în ansamblul său. 

„Orice drum de succes este pavat cu eșecuri” este o afirmație pe care trebuie s-o parcurgi de câteva ori ca să înțelegi că mesajul este, în fapt, pozitiv. Sunt foarte mulți tineri care pornesc foarte încrezători, dar care, la impactul cu diverse opreliști, se reorientează către zone confortabile, sigure, dar lipsite de promisiunea noului și a avansului pe scara ierarhică. Totuși, dacă te numeri printre cei care își propun să devină liderii unei echipe, îți iei angajamentul că vrei și că poți să rezolvi toate situațiile negative, astfel încât să le transformi în oportunități de dezvoltare pe termen lung. Promisiunea plusvalorii tocmai aceasta este: asumarea responsabilităților, curajul de a risca și potențialul de a transforma o problemă într-o soluție.

Am depășit foarte multe probleme și m-am convins că mereu există o soluție, pe care trebuie să știm să o vedem și, bineînțeles, să avem ambiția să o descoperim. Depinde doar de noi ce și cum vrem să fim.

Să luăm o situație din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi. Ai preluat o nouă provocare la job, fiind convins că dacă vei reuși să o duci la bun sfârșit, vei avea parte de un avans în carieră, dublat de condiții mai bune. Ai atras de partea ta, cu bună știință, cei 3 coechipieri de care ai nevoie pentru că sunt performanți pe specialitatea lor, competiția în piață este agresivă, iar cifrele de atins sunt curajoase. Ai trasat strategia, ai delegat sarcinile, ai stabilit termenele limită, ai agreat resursele, dar, la jumătatea implementării, veriga responsabilă cu, să spunem, analiza de piață te anunță că renunță pentru un alt proiect. Ce faci în acest caz? Renunți și tu? Nu e o idee bună.

Ai pierdut un aliat, nu tot războiul. Învață să transformi acest minus în plus. Totul pornește de la propria ta organizare: îți conturaseși un plan B? Aveai și instrumente de rezervă? Dacă nu, trebuie să asiguri rapid frontul fie aducând un aliat nou, poate mai bun, folosind resursele de rezervă pe care sper să le-ai pus deoparte încă de la început, fie printr-o redistribuire de sarcini, ceea ce va spori, poate, fluența procesului de lucru. Fiecare dintre voi își poate construi propriul scenariu de rezolvare a acestei situații.

Să vrei să te dezvolți înseamnă să accepți cea mai frumoasă carieră din lume. Să ai și toate posibilitățile din lume să faci asta este, ca în reclamă, de neprețuit. Exemple sunt foarte multe, iar intuiția capătă întâietate. Gândește-te doar la cei care nu au de ales decât să meargă înainte. Pentru ca asta este singura direcție.

Tu ce exemplu ai? Putem dezbate mai departe în comentarii sau mesaj privat.