De multe ori mi-am pus întrebarea de ce oamenii au tendința să își facă o listă de obiective foarte ambițioase la început de an. Care este legătura, în afara aceleia pur simbolice, dintre 1 ianuarie și noua viață perfectă la care aspirăm? De ce nu împart această listă pe luni sau pe anotimpuri, ca să le fie mai ușor să se obișnuiască exersând fiecare promisiune?

Nouă ne place să ne fie ușor, chiar și atunci când facem planuri. E firesc așa. Totuși, în această atitudine stă un pericol: dintr-o listă interminabilă, mulți nu vor reuși să înceapă (să înceapă, da) decât acele puncte care li se par mai convenabile, lăsându-le pe cele mai grele la urmă. Iar urmarea va fi că pe acestea din urmă le vor tot amâna până la … un nou început de an și o nouă listă. Și această constatare nu are deloc rol acuzator, pentru că este uman să nu poți prelua decât atât cât poți duce. Altfel riști să nu faci nimic temeinic, pentru că, așa cum am mai spus aici, lucrurile cu adevărat durabile au nevoie de timpul și dedicarea noastră.

Cu siguranță este vorba despre time management, dar nu voi intra în acest subiect momentan. Abordarea mea este despre CUM SĂ-ȚI PRIORITIZEZI ACȚIUNILE CA SĂ TE SIMȚI MOTIVAT. Și astăzi vorbesc despre obiectivele cu o latură personală pentru că și ceea ce ne dorim în plan personal trebuie să poată să ne ofere confortul visat. Satisfacția din planul personal determină performanța noastră în plan profesional.

Întinde-te cât ți-e anul

Aud mereu: de la 1 ianuarie o să citesc mai mult, o să merg la sală, o să renunț la carne sau o să îmi caut un alt job, care să mă definească. O să scriu. O să petrec mai mult timp cu familia. O să plec în vacanța mult visată. Toate deodată! Dar prea multe lucruri de îndeplinit vor ajunge să te demotiveze în loc să te motiveze. Este de la sine înțeles că nu le vei putea face pe toate în același timp. De ce? Pentru că multe sunt contradictorii. Dacă vrei să îți cauți un job nou, să mergi la sală și să te apuci de scris (sau de alt hobby), este de la sine înțeles că timpul rămas cu familia se reduce considerabil. Sau le vei îndeplini pe toate în fugă, iar la final nu te vei putea bucura pe deplin de satisfacția pe care ți-ar fi putut-o oferi aceste lucruri.

De aceea, poate ar fi bine să ne planificăm lucrurile la 1 ianuarie, 1 martie, 1 iunie, 1 septembrie etc. pentru a lăsa obiectivelor timp să fie și o bucurie, nu doar o datorie față de noi înșine.

Cum vă place? Obiectivele aduc mulțumire.

Aș vrea să-ți amintesc mult mediatizata sintagmă a lui Robin Sharma: „A job is only just a job if you choose to see it as just a job”. Este valabil și pentru obiective. Ideea este să îți și placă ce faci, astfel încât să ai motivația să continui. Să nu te forțezi să-ți îndeplinești obiectivele, ci să faci din țintele tale o sursă de prosperitate spirituală, să le lași să te dezvolte ca om, să te facă să fii mai bun cu ceilalți. Și, de ce nu, să îmbini toate aceste activități într-un stil de viață care să te determine să fii mai performant și mai deschis către comunitatea din care faci parte. Nu suntem roboți. Suntem oameni.

Faptul că în trei luni bifezi o listă întreagă de cărți citite, doar ca să spui că ți-ai atins obiectivul de a citi, nu înseamnă foarte mult. Lectura ar trebui să fie un obiectiv „deschis”, care să-ți servească la atingerea altor scopuri. Deci, este mai important să știi de ce ai selectat cărțile acestea. În ce fel te împlinești citindu-le și cu ce rămâi după? Și, nu în ultimul rând, cât de mult îți plac, astfel încât parcurgerea lor să însemne și relaxare, nu doar intenția de dezvoltare? Și, mai ales, rezultatul să rămână pozitiv, iar hobby-ul tău să nu se transforme în chin?

În concluzie: fii selectiv și vei avea mai multă satisfacție

Selectează obiectivele personale și profesionale care CONTEAZĂ CEL MAI MULT PENTRU TINE. Conectează-le și nu le separa. Fă-ți o listă, dar fă-ți și un plan. Și, mai ales, fii moderat. La final, nu uita că și anul acesta are 12 luni, 4 anotimpuri și că după el începe alt an și vei continua să îți stabilești obiective. Garanția că le-ai îndeplinit pe cele de anul acesta este că cele de anul viitor vin să le completeze pe cele de acum. Așa vei face lucruri care contează pentru tine. Dar care au relevanță și în relația cu ceilalți.

Să facem ca acest an să fie memorabil! Și toți ceilalți care urmează.